Halušky

9. srpna 2014 v 21:45 | Steffie |  Kuchyně
Přeji krásný sobotní večer,

přemýšlíte nad tím, co budete zítra vařit k obědu? Máte doma brambory, ale už jste jich přejedení? U nás doma frčí jeden pokrm z brambor a ten si dnes ukážeme. Jedná se o pravé slovenské halušky s brynzou. Můžete si je připravit na několik způsobů - nasladko, s brynzou, s uzeným sýrem, klasické z jídelny se zelím... Pojďme se do nich pustit! :)



Vždy o prázdninách jezdí moje babča s dědou na Slovensko, odkud vždy přivezou zásoby brynzy. Jedná se o měkký, slaný sýr z ovčího mléka. K tomu ještě přivezou slovenský špek a anglickou slaninu. Pokud nepojedete v brzké době na Slovensko, určitě v České republice najdete specializované obchody s brynzou. A pokud vám špek nechutná stejně jako mě, stačí trošku tučnější anglická slanina.

Co si připravte: 1 - 1,5kg brambor, brynzu, anglickou slaninu, smetanu ke šlehání, trochu sádla, polohrubou a hrubou mouku a hlavně pevné nervy. K usnadnění práce je nejlepší pořídit si "haluškovač" - cedník na halušky, a mixér.

Jdem na to :)

Brambory si oškrábejte, omyjte a rozřízněte na menší kousky. Pak je v mixéru nastrouhejte najemno a vyberte z brambor velké kusy. U brambor na halušky vodu nesléváme (jako třeba u bramboráku), ale necháme ji. V hrnci brambory zasypeme z části polohrubou a hrubou moukou, aby byly brambory zakryté. K mouce přidejte i trochu soli - podle toho, jakou variantu děláte, pokud s brynzou, dávejte si pozor na její slanost. Navíc i anglická slanina je docela slaná záležitost. Mouku postupně vmícháváme do brambor a vytvoříme tak těsto, které se natahuje a vařečka v něm stojí a ani se nehne.


Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a nechte ji vařit.

Anglickou slaninu (a špek, pokud chcete) nakrájejte na menší kostičky. Na plotně rozehřejte pánev, dejte na ni sádlo a anglickou slaninu a nechte ji vypéct.

Dále si připravte smetanu a brynzu. Brynzu natrhejte na menší kousky a zalijte smetanou. Pomalu a důkladně rozmíchejte vidličkou. Hrudek se vůbec nebojte, ty tam budou vždycky, ať se snažíte sebevíc :)

Až se vám začne vařit voda, vezměte haluškovač, dejte do něj trochu těsta a lehce namočte dno haluškovače ve vroucí vodě, aby se vám halušky nelepily. A pak začněte pasírovat, dokud se všechno těsto nebude vařit. I při pasírování občas halušky ve vodě promíchejte, aby se vám nepřilepily ke dnu. Nechte chvilku vařit. Když jsou halušky hotové, poznáte podle toho, že vám vyplavou na hladinu. Vyjměte je pomocí sítka a dejte do větší misky. Tak pokračujte, dokud nebudete mít hotové všechno těsto.

Do hotových halušek vmíchejte anglickou slaninu i s výpečkem, aby se vám promastily a nelepily se k sobě. A nakonec přidejte i hotovou brynzu a máte to :)

Nejtěžší na tomhle pokrmu je podle mě to pasírování. U toho se vždycky zapotím :)

Určitě mi dejte vědět, jestli je vyzkoušíte, jestli máte halušky rádi nebo vám je znechutila školní jídelna. Já osobně halušky zbožňuju v jakékoliv verzi.

Dobrou chuť :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Byl/a jsi tu?

Klik :)

Komentáře

1 P. P. | Web | 9. srpna 2014 v 22:27 | Reagovat

jůů, máte stejné talíře :D
Ale halušky ráda nemám :X

2 Steffie Steffie | Web | 9. srpna 2014 v 22:59 | Reagovat

[1]: To jsou babči :D Já třeba nemám ráda ty školní, jsou takový rozblemcaný =/ tyhle ale ráda mám, protože jsou krásně kousací a pevný :D

3 P. P. | Web | 10. srpna 2014 v 12:58 | Reagovat

[2]: jojo, u nás je má taky babička s dědou :D :D U nás se objeví jen když třeba něco přenášíme :D

Já to nemám ráda, protože u nás doma se to dělalo vždycky s uzeným a se zelým a to já nerada :D
Ve škole to zase nemám ráda proto, že nemám ráda chuť rozvařených jablek :D

4 P. P. | Web | 10. srpna 2014 v 12:59 | Reagovat

A ještě koukám, že čteš (nebo jsi četla) Deník špatné matky. Je to boží, co? :D

5 Steffie Steffie | Web | 10. srpna 2014 v 13:07 | Reagovat

[4]: Úžasná knížka :D Už mám rezervovanej další díl :D

6 P. P. | Web | 14. srpna 2014 v 8:46 | Reagovat

[5]: já už ho mám doma, ale musím dočíst knížku, co čtu teď... To mi připomíná, ani nevím, kde ho mám :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama