Zapečené kuře s rajčátky, rukolou a mozzarellou

9. května 2015 v 18:21 | Steffie |  Kuchyně
Tento víkend byl pro mě ve stylu oslav a velkého přejídání.
Babička slavila 65. narozeniny a to se prostě oslavit muselo.
Nakonec to dopadlo tak, že tu ležím nafouklá a piju mátový čaj.
A nastává nám čas večeře. Co si dát? Chce to něco lehkého, něco snadného a lehce stravitelného.
Kuře.
Zároveň to chce zkusit něco nového. Přemýšlím. Koupila jsem si v Kauflandu rukolu.
V ledničce máme mozzarellu a nějakou tu vaničku cherry rajčátek.
Zamýšlím se nad caprese salátem.
Jenže moje bazalka je stále malá a ještě ji chci nechat růst.
Četla jsem, že rukola má velmi intenzivní chuť. Co kdyby nahradila tu bazalku?
Zrak mi padne na limetku. S tou by se také dalo něco udělat.
Ok, jdeme na to!



Experimentování s jídlem mám ráda. Neříkám, že nekoukám na recepty, naopak! Miluju magazíny Albert, začala jsem si kupovat časopis F.O.O.D., občas mi mamka přinese i něco jiného. Ale to experimentování má také něco do sebe. Musíte se zamyslet nad chutí, nad tím, jak chcete, aby jídlo vypadalo. Občas se může stát, že to zkrátka nevyjde. Ale copak musí být v životě vždycky všechno dokonalé? Dneska jsem si zkusila opět něco vymyslet a musím říct, že to dopadlo nad očekávání dobře.

Co všechno jsem použila:
3 kuřecí prsa
1 balení mozzarelly
Čtvrt vaničky rukoly
1 vaničku cherry rajčat
Šťávu z jedné limetky
Med
Sůl
Pepř
Mletý zázvor

Vyndáme zapékací mísu. Na její dno dáme trochu soli, pepře a mletého zázvoru. Vedle si rozřežeme kuřecí maso na tenčí plátky. Kuřecí maso ze zásady neklepu - je pak šťavnatější. Maso pak položíme na směs soli. Do mističky vymačkáme šťávu z jedné limetky a přidáme k ní lžičku medu. Hlavně to hodně promíchejte, aby se med rozpustil a chutě se propojily. Kuřecí maso shora posolíme a opepříme. Potom ho šťávou potřeme a nešetříme. Měla by nám zůstat čtvrtka mističky.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Na maso položíme napůl rozkrojená cherry rajčátka. Nechcete se s nimi po jednom krájet? Pak si je vysypte na malý talířek, překlopte ho druhým, vezměte ostrý, dlouhý nůž a projeďte s ním mezi talířky. Všechny rajčátka se vám přeříznou napůl.

Na rajčátka položíme rukolu, já použila čtvrt vaničky, ale kdo chce, může i víc. A úplně navrch natrháme mozzarellu. Někde jsem slyšela, že ten, kdo krájí mozzarellu, je barbar. Myslím, že to byl Jaime Oliver.

Celý výtvor jsem nakonec ještě potřela zbylou šťávou z limetky. Dobře, nepotřela, jen jsem se jí snažila rovnoměrně rozlít.

Dáme na půl až tři čtvrtě hodiny péct.

Maso jsem podávala s rukolou. Chápu, že pro někoho může být směs trochu kyselejší, ale ta rukola to právě dokonale stáhne. A když si k tomu dáte salátovou okurku... Mňam!


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Byl/a jsi tu?

Klik :)

Komentáře

1 P. P. | Web | 9. května 2015 v 19:55 | Reagovat

Vypadá to dobře, rukolu mám ráda :)

2 Míša Míša | 9. května 2015 v 20:49 | Reagovat

Mozzarella se vážně nemá krájet? :D wow, to jsem byla celý svůj život barbar :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama